Nyak, váll, hát, derékfájás

Consejos-para-calmar-dolores-en-la-columna-vertebral dolor cuello

A hát-, és derékfájdalmakra legáltalánosabban az jellemző, hogy egy rossz mozdulatot, vagy hosszabb ülést, állást, azaz elhúzódó, egyoldalú terhelést követően lépnek fel. Ilyenkor általában izom eredetű a fájdalom, de utalhat különböző gerincbetegségekre is, mint például gerincsérvre, gerincferdülésre, vagy a csigolyák elmozdulására, kopására. Az előrehajlás, kényszertartás kimondottan nehézkes, továbbá a gerinc melletti izmok, szalagok fokozott nyomásérzékenysége is megfigyelhető.

Nyaki spondylosis

A betegség a hét nyakcsigolyából jellemzően az alsó hármat érinti. Első tünete a fájdalmasan merev nyak, illetve a nyak ropogása. A folyamat a csigolyák közötti porckorongok degenerációjával kezdődik, később átterjedhet a csigolyák ízületi felszíneire is. Az állapot előrehaladásával az ízületek peremén csontnövedékek alakulnak ki, melyek nyomást gyakorolnak a gerincvelői idegekre. Mindez már a vállba, karba kisugárzó fájdalommal, zsibbadással jár.

Huszonéves korban a nyak ropogását rendszerint a kis ízületek egymáson való elmozdulása okozza. A gerincoszlopot alkotó csigolyák kis ízületekkel kapcsolódnak egymáshoz. Amikor ezek a nyaki szakaszon elmozdulnak egymáson, akkor hallható a ropogó hang. Ebben az esetben lehet mozgatni, ropogtatni, semmilyen káros következménye nincs. Ahhoz azonban, hogy megbizonyosodj róla, valóban ez áll-e a háttérben, érdemes felkeresned szakembert.

Megelőzése egészséges alvás megfelelő párna használata.

Share Button